Calendari 2010 de l'IEVA

La Pobla del Duc acull la presentació del calendari de festes, tradicions i gastronomia de l'IEVA. Comemora la crisis de l'any 10, i alhora recupera personatges de llegendes de la comarca

Aquest dijous 5 de novembre, a les 20 h, iel Saló de Plens de l'Ajuntament de la Pobla del Duc acollirà la presentació del 'Calendari de Festes, Tradicions i Gastronomia 2010' que edita l'Institut d'Estudis de la Vall d'Albaida (IEVA). El Calendari es podrà trobar a la Fira Gastronòmica d'Ontinyent que té lloc aquest cap de setmana del 6 al 8 de novembre, i també en les presentacions que es realitzaran per tota la comarca.

En aquesta ocasió, el calendari commemorarà el centenari de la crisi coneguda com de 'l'Any Deu', que tan arrelada ha quedat en memòria de tota la comarca com ho demostra una expressió popular (paréixer alguna cosa l'any deu), i que fou causada per una forta passada de 'mildiu', la fil·loxera que va desfer totes les vinyes, afectades ja per una gran sequera. Tot això provocà l'emigració de centenars de valldalbaidins i una reestructuració econòmica i laboral en la comarca. Des de llavors, diem que sembla 'l'any deu' a qualsevol situació que sembla superar-nos, i també a qualsevol desgavell o poc trellat. I és a aquesta vessant divertida i animosa que ha volgut agafar-se, sense oblidar d'explicar la banda trista d'aquell moment.

Així, el Calendari de l'IEVA de 2010, quan compleix els 10 anys del seu naixement segueix la manera de fer de sempre però compta amb unes grans novetats, com és el fet que recull les històries més esbojarrades de la comarca per a unir-les als personatges llegendaris més coneguts i així, remesclar-se en un homenatge a un dels nostres més grans artistes, el pintor i il·lustrador Josep Segrelles, els quadres del qual recorreran les pàgines de l'edició d'aquest nou "Any deu".

Torna a dirigir la publicació l'etnògraf Sergi Gómez i Soler, que ha comptat amb un gran equip de realització, com Daniel Alfonso, Casimir Romero, Àngel Canet. En l'apartat de disseny: Esteve Castelló, Alícia Tudela i amb l'art de Juanjo Alcaide, Juan Torres i especialment el de Joan Sancarlos.
El Calendari es podrà trobar a la Fira Gastronòmica d'Ontinyent que té lloc aquest cap de setmana del 6 al 8 de novembre, i també en les presentacions que es faran per la comarca, a Albaida el dia 12 de novembre, a Otos el 20 i a Llutxent el 21 de novembre.

Notícia extreta de VilaWeb. 5 de novembre 2009